Tytuł operacji:
"Wino bez siarki, innowacyjne technologie w winnicy i winiarni wspierające ograniczanie dodatku siarki do win gronowych"
Cel operacji:
"Opracowanie innowacyjnych technologii w winnicy i winiarni, które mają wspierać ograniczanie dodatku siarki do win gronowych"
Skrócony opis operacji:
Uprawa winorośli na wino w Polsce postępuje dynamicznie. Wzrost powierzchni uprawy w ostatnich latach wynosi kilkaset procent. Uprawa winorośli i produkcja wina stają się ciekawą i opłacalna alternatywa dla innych upraw sadowniczych. Polskie warunki klimatyczne coraz bardziej pasują do uprawy winorośli, co coraz bardziej zwiększa ich opłacalność. Polskie wina wyróżnia oryginalny smak, stosunkowo niewielka produkcja i duża pracochłonność, ponieważ większość zabiegów wykonywanych jest ręcznie. Taki sposób postepowania przyczynia się do wyższej ceny wina. Projekt ma być przyczynkiem do utworzenia nowych, ulepszonych, wartościowych produktów w klasie ‘premium’ dla najbardziej wymagających klientów.
Siarka jako środek dezynfekujący stosowana jest w produkcji wina tradycyjnie od wielu lat. W tym zakresie nie stanowi szczególnego niebezpieczeństwa. Ze względu jednak na liczne alergie konsumentów na ten składnik - konieczne jest uzupełnienie oferty rynkowej o produkt o zminimalizowanej zawartości tego pierwiastka.
Nadrzędnym cel projektu będzie obniżenie zawartości wolnej siarki dodawanej jako produkt dezynfekujący i stabilizujący mikrobiologicznie wino.
Skład grupy operacyjnej:
- Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, jednostka naukowa, Lider.
- Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach, podmiot doradczy.
- Winnica Pałacu Rajkowo sp. z o.o.
- gospodarstwo Rolne Małgorzata Śnieżek
- Polskie Towarzystwo Nauk Ogrodniczych
Budżet operacji:
Budżet całkowity operacji: 660 881zł
Kwota pomocy: 625 892 zł
Zima 2021
Zima w pełni, ale szykujemy się już do rozpoczęcia projektu. Jak tylko pogoda pozwoli zaczynamy cięcie winorośli.
Styczeń 2022
1. Cięcie zakończone, czekamy na wiosnę. Jak pogoda pozwoli zaczniemy wywozić ścięte pędy.
2. Wiosna w pełni - pędy przygięte do poziomu. Na nowych nasadzeniach wszystkie prace też już zakończone.
(fot. Ireneusz Ochmian)